Novinky

Novinky na českých silnicích v roce 2023 – znáte je?

10.03.2023

Od nového roku vstoupila v platnost novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Zdá se, že by mohla přinést méně byrokracie a více výhod pro motoristy. Co všechno se mění?

Snazší vyřízení státní poznávací značky

Tuto změnu ocení hlavně motoristé, kteří si budou moci vyřizovat potřebná povolení ještě předtím, než je vozidlo zapsané v registru. Zákon totiž nově umožňuje majitelům aut vyřídit si předem rezervaci registračních značek až na jeden měsíc. Žádost pak musí obsahovat VIN vozidla, pokud vozidlo VIN nemá, alespoň číslo jeho podvozku. Do minulého roku šlo státní poznávací značku vyřídit až po zapsání vozu do registru.

Prodloužená platnost evidenční kontroly

Důležitou změnou novely je prodloužení doby platnosti evidenční kontroly, a to ze 30 dnů na jeden rok. Protokol o evidenční kontrole nemusí řidiči nově předkládat na úřadu při registraci nebo přepisu vozidla. Stát si veškerá data stahuje z online systému technických prohlídek. Ruší se také povinnost kontroly, pokud má být za vlastníka vozu zapsán jeho dosavadní uživatel. Případ se týká hlavně případů ukončení leasingových smluv.

Stanice technické kontroly pro veterány

Technickou způsobilost historických vozidel aktuálně posuzuje pouze stanice technické kontroly. Její výsledek je pro majitele platný pět let, místo dosavadních dvou let. Podle předpisů se v České republice za veterána považuje vozidlo starší 30 let. Počítáno od data výroby.

Konec velkého technického průkazu

Od 1. ledna 2024 přestane stát vydávat k vozidlu velký technický průkaz. Řidiči nově budou dostávat fyzicky pouze malý technický průkaz. Veškerá data z velkého techničáku budou vedena elektronicky a řidiči se k nim dostanou přes Portál dopravy, který funguje od loňského prosince.

Taxikářem online

Od února pak vstoupily v platnost dvě novely. Ta první se týká řidičů taxislužby, kteří už nebudou muset chodit na úřad. Žádosti o vydání profesního průkazu taxikáře totiž půjde vyřídit online. Data a fotografie stát získá z dalších informačních systémů veřejné správy. 

Přísnější pravidla pro používání dronů

Druhá novela s platností od února se týká zákona o civilním letectví, a to konkrétně používání dronů. Jejich piloti budou nově muset absolvovat výuku a úspěšně složit zkoušky.

Co se ovšem nemění je fakt, že automobily musí mít povinné ručení. Sjednejte si u nás s povinným ručením i havarijní pojištění.

Limit pojistného plnění pro újmu na zdraví, škodu na věcech a ušlém zisku je až 150 mil. Kč.

Povinné ručení i havarijní pojištění si můžete sjednat ZDE.


08.03.2023

Kamera do auta – 5 důvodů, proč si jí pořídit

Číst článek
15.03.2023

5 evropských měst, kam se vypravit na Velikonoce

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání